Отбелязваме Международния ден на жената. През декември 1977 г. Общото събрание

...
Отбелязваме Международния ден на жената. През декември 1977 г. Общото събрание
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на жената: Бъдете вдъхновени и обичани, мили дами!

Отбелязваме Международния ден на дамата.

 

През декември 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема резолюция, с която афишира 8 март за Международен ден на дамата, в началото определен за Международен ден на работещите дами.

 

Празнува се в над 30 страни по света като израз на самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

 

Започнал единствено като политическо събитие на социалистите, празникът последователно става част от културата на доста страни.

В днешни дни на доста места този ден е изгубил своята икономическа и политическа багра от предишното и става просто мотив мъжът да изрази почитание и внимание към дамите към него - да прегърне и сервира цвете на обичаната, майката, брачната половинка.

У нас денят се чества и като Ден на майката, макар че християнският празник на майката и дамата е малко по-късно – на Благовещение, което се чества на 25 март.

Словото Божие поучава: Мъже, обичайте дамите си, грижете се за тях. Всеки по този начин да обича своята жена, както обича себе си, а дамата да уважава мъжа си.

Как е почнало всичко?

На 8 март 1857 година в Ню Йорк дами от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг против неприятните условия на работа и ниското възнаграждение. Протестиращите са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези дами основават своя първи работен профсъюз.

Първият Ден на дамата е маркиран на 23 февруари 1909 година в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия. Идеята за основаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация и икономическа агресия при започване на XX век, която поражда митинги за възстановяване изискванията на труд. Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк.

На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, проведена от социалистическия интернационал. По предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота. На идната година, Международният ден на дамата е маркиран от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на дамата се отбелязва най-вече в интервала след Втората международна война на Изток. През 1965 година 8 март е разгласен публично като неработен ден и празник на дамата в Съюз на съветските социалистически републики.

Общото заседание на Организация на обединените нации през декември 1977 година приема 8 март за Междунарден ден за правата на дамите и за мир. Празнува се в над 30 страни по света като израз на самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

В България

Първото женско сдружение в България е учредено през 1857 година в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и други

Първоначално от 1911 година празникът се отбелязва с беседи в стеснен кръг, а през 1915 година е първото обществено честване.

Като общобългарски празник 8 март се празнува от средата на ХХ век. Първата жена доктор в България - доктор Тота Венкова - се дипломира през 1886 година Тя освен работи в ера, когато е немислимо жена да го прави, само че и проправя път на всички дами след нея, които мечтаят за обучение, специалност, място и самопризнание в обществото.

Епицентър.бг ви чести празника, благи дами! Бъдете въодушевени и обичани!

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР